Contacte

Port Mataró - Módul B2
08301 Mataró (Barcelona)
Telèfon 93-790.17.71
Dijous de 21 a 23 hores.
Altres horaris:
937904522-639119093

Informació:
spas@spas-mataro.cat

L'ambient marí

L'home per tal de practicar la pesca submarina, s'ha d'endinsar en un ambient que no li es adequat, el mar. Es per tant interessant, conèixer les principals lleis físiques que caracteritzen aquest medi. 

El primer fet característic que comprovem en el moment en que ens fiquem a l’aigua, es la flotabilitat; el cos humà flota generalment a l’aigua del mar degut a que el pes de l'aigua que allotja al seu cos es inferior a la del seu entorn, segons el famós principi d'Arquímedes. Així podem observar que les persones més grasses tenen una flotabilitat més gran que les persones primes.

Un altre característica, va associada a les limitacions pròpies del cos humà al introduir-se en un medi al qual no estar adaptat físicament, però aquests fets han sigut superats per l'home mitjançant la seva intel·ligència, així s'han inventat aletes per nedar amb menys esforç i major eficàcia, s'han confeccionat vestits d’immersió per protegir el cos del fred i dels cops, s'han ideat ulleres que li permeten observar el fons amb claredat, etc...

Altres principis interessants i que cal conèixer, son que el so es propaga sota l'aigua unes quatre o cinc vegades més ràpid que a l'aire i es difundeix també a major distància, no ens ha d’estranyar per tant, que quan estem sota l'aigua, escoltem el soroll del motor d'una embarcació que es troba a un parell de milles de distància. Hem de saber també, que sota l'aigua es produeix un efecte d'augment dels objectes; els peixos semblen més grans, les distancies més curtes, etc...això es degut a que la densitat de l'aigua es 780 vegades la del aire, i els objectes submergits en ella augmenten aparentment el seu tamany al voltant de 1/3 en relació al seu tamany real. Un exemple real d'aquest efecte, i que possiblement passa a tots els que comencen, es el fet de mesurar les distancies malament, així en casos a on l'aigua es transparent, ens donarà la sensació de que el fons marí es més a prop, sensació que es errònia i que pot comportar cert perill, ja que podem assolir profunditats, les qual el nostre cos no es troba acostumat i capacitat.

Per últim, i no per això menys important, el patirem, en el moment que ens submergim. Tots recordem les primeres vegades que ens submergim, per la sensació de dolor que notem a la oïda. La oïda es el taló d'Aquiles, la part més vulnerable del pescador submarí, i això s'explica per la força de la pressió de l'aigua sobre la membrana del timpà. Per evitar aquest dolor, haurem de contrarestar aquesta pressió mitjançant la tècnica de compensació o Valsalva, que consisteix en bufar moderadament pel nas, havent-lo tapat prèviament amb els dits com si fossin una pinça.

Com podem comprovar, sota la superfície del mar, es trastornen moltes condicions naturals a las que estem acostumats, degut a la nostre vida terrestre. Només l'home acostumat a aquestes condicions les podrà superar, i gaudirà de les increïbles sensacions que suposa submergir-se sota l’aigua.

Última actualización el Viernes, 03 de Abril de 2009 06:43