Contacte

Port Mataró - Módul B2
08301 Mataró (Barcelona)
Telèfon 93-790.17.71
Dijous de 21 a 23 hores.
Altres horaris:
937904522-639119093

Informació:
spas@spas-mataro.cat

Història

La pesca submarina, tal i com la coneixem actualment, té una historia bastant recent;  no obstant son remarcables els fets al llarg de l’historia de la humanitat, que delaten que l'home es va iniciar, pràcticament en el seus orígens, en les activitats subaquàtiques, mogut principalment per la necessitat d'alimentar-se.

Les antigues civilitzacions Grega i Romana, ens ha deixat moltes proves del seu coneixement d'ambients marins, com per exemple, el mosaic dels peixos de Vilanova, a on hi figuren gran part de les espècies marines del Mediterrani, però no obstant això l'ofici de pescador, era massa humil per trobar lloc en les cròniques dels historiadors.

Estudiosos del tema, atribueixen als famosos apneistes japonesos "els Amas", el mèrit d'haver sigut el primers en introduir a Europa, després de la primera guerra mundial les primeres nocions sobre la pesca en apnea,

realitzant demostracions a la piscina del Trocadero a París. Però qui discutirà, el mèrit de les poblacions de Polinèsia d'haver practicat la pesca sota l'aigua, armats amb una llança, desde no se sap quant de temps ?

Més tard, l’any 1934, Itàlia rep la visita d’un grup de pescadors submarins d’Okinawa. Aquests japonesos es submergien amb unes ulleres amb carcassa de fusta, i un llarg arpó, amb el que enfilaven els peixos. Entre els pioners italians que seguiren l’exemple d’aquests pescadors orientals, es trobaren, entre molts d’altres, Egidio Cressi i Ludovico Mares, fundadors de dues prestigioses marques d’actual material subaquàtic.

Pel que fa a la Península, podem assegurar sense possibilitat d’error, que Catalunya va ser el bressol d’aquesta activitat a l’estat espanyol.

Veiem a continuació els esdeveniments més importants que marquen el naixement i posterior desenvolupament de la pesca submarina a Catalunya:

El primer data de l’any 1929. Un japonès de 24 anys, nascut a Yokinaua, anomenat Yositaro Tae, va començar a practicar aquesta activitat en aigües de l’escollera del port de Barcelona, despertant l’interès d’alguns barcelonins.

Yositaro, que havia estat pescador de perles, esponges i cargols al Japó i a la Índia, arribà a Barcelona per tal de treballar al Poble Oriental de l’Exposició Universal. Però decebut al no rebre el que li havien promès, començà a practicar la pesca que havia après a la seva terra, per tal de guanyar-se la vida.

Amb unes ulleres i una canya de bambú provista de punta metàl·lica, es submergia a les aigües de l’escollera i així arribava a pescar de dues a tres arrobes de peix diàriament.

La Guerra Civil espanyola frenà el desenvolupament d’aquesta activitat, i hem d’esperar fins l’any 1940 per trobar els següents esdeveniments que actuaren com a propulsors de la pesca submarina a Catalunya.

Un grup de barcelonins es desplaçaren a Niza, portant d’allí alguns fusells submarins francesos i d’altres accessoris i, amb ells van començar a practicar la pesca submarina per tota la costa catalana. Entre aquests pioners catalans trobem a Carles Martí, Joan Gimbernat, Amadeo Travé, Isidre Sistaré i el francès resident a Barcelona Marcel Foret.

L’any 1946, l’equip de waterpolo del C. N. Barcelona es desplaçà a Perpinyà per jugar uns encontres, i d’allí portaren un altre tipus de fusell submarí. A partir d’aquest grup es decideix estructurar aquesta activitat  i neix la Associació de Pesca Submarina (APS),  primera entitat de pesca submarina de l’estat espanyol, i també d’Europa. Entre els fundadors de l’entitat podem anomenar a Lluís Sentís, Carles Martí,  Antoni Detrell, els germans Prat, Antoni Maria Puig, Sebastià Vergonyós, etc., entre molts d’altres.

A partir d’aquí, la pesca submarina es va extenen, sent la principal causa, de la creació de nous clubs, com la  S.P.A.S. de Mataró (1957), i de la creació de federacions, la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques es fundà com a tal l’any 1967.  

Podem assegurar per tant, sense por d'equivocar-nos, que la pesca submarina va ser l'origen de totes les activitats subaquàtiques.

 

Última actualización el Jueves, 02 de Abril de 2009 20:36